Ryby obsahují spoustu pozitivních látek a důvodů, proč považujeme ryby za zdraví prospěšné, je opravdu mnoho. Pravidelná konzumace ryb slouží mimo jiné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Dle výživových doporučení bychom měli ryby konzumovat 2-3x týdně, což znamená cca 400 g za týden. Většina populace ČR konzumuje ryby v nedostatečném množství, zkusme tato čísla vylepšit třeba tímto receptem, jehož energetická hodnota na 1 porci činí 1156 kJ.
INGREDIENCE (pro 2 porce)
350 g bílé rybí maso syrové (např. treska)
250 g rajčata
50 g cibule
50 g citrónová šťáva
1 lžíce olivového oleje
k dochucení: sůl, pepř, koriandr, chilli
POSTUP
Tento salát můžeme připravit z jakékoliv bílé ryby, podmínkou však je, aby byla ryba ve skvělém stavu. Tedy opravdu čerstvá. Rybu nakrájíme na kostky o velikosti 1 x 1 cm. Cibuli a rajčata nakrájíme na jemno. Osolíme a opepříme, přidáme chilli a koriandr a pokapeme větším množstvím citronové šťávy a přidáme olivový olej. Necháme odležet cca 30 minut v lednici. Působením kyseliny citronové se maso "uvaří" za syrova. Dochází k tzv. denaturaci bílkovin. K salátu se bude výborně hodit kvalitní celozrnné pečivo.