Tolstolobik bílý
Tolstolobik bílý je fascinující sladkovodní ryba, která byla dovezena z Ruska za účelem meliorace neboli rozšíření populace jiných ryb v našich vodách. Tento majestátní tvor má stříbřité až perleťově lesklé břicho a boky, které kontrastují s šedozeleným hřbetem. Díky jeho ostrému břišnímu kýlu, který začíná u hrdla a končí před řitním otvorem, ho snadno odlišíte od jiných ryb. Tolstolobik může dorůst až 130 cm a vážit až 35 kg.
I když svým krásným vzhledem a impozantní velikostí láká rybáře k ulovení, není to kousek, který by se dal snadno chytit. Tolstolobik je rychlý a plachý. Chytit ho je tedy skutečnou výzvou, ale rozhodně to stojí za to – jeho maso totiž přináší řadu benefitů. Tolstolobik je přísný vegetarián, který se živí planktonem, řasami a sinicemi, a tak jeho maso obsahuje minimální množství škodlivin.
Proč tolstolobika zařadit do jídelníčku?
S jeho jemným, sněhobílým masem bez větší námahy připravíte řadu chutných pokrmů. Hodí se například do rybích karbanátků, lze ho marinovat v octovém nálevu nebo jen lehce podusit. Pro zvýraznění jeho chuti k němu můžete přidat větvičku jalovce či pár snítek rozmarýnu. Při přípravě tolstolobika na pánvičce je klíčové použít jen minimální množství oleje, nebo dokonce opékat bez něj. Tolstolobik je totiž poměrně tučnou rybou.