Sladkovodní i mořské druhy jsou velmi důležitou složkou našich jídelníčků a ideálně bychom je měli střídat – sladkovodní i mořské, tučnější i méně tučné. Kapr a losos nám k tomu poslouží perfektně. Maso obou těchto ryb je velmi kvalitní a chutné a příprava snadná a rychlá. Není potřeba vymýšlet žádnou speciální úpravu. Stačí nějaká ta bylinka (kopr, tymián, rozmarýn, šalvěj), sůl, olej, citron a kvalitní ryba. A rybu připravujeme vždy jen krátce, aby nebyla vysušená.


Kapr obecný

Kapr je náš NEJ: Nejrozšířenější, nejoblíbenější a z hlediska hospodářského významu nejdůležitější ryba. Najdeme ji ve stojatých vodách a na dolních tocích po celém Česku. Původní domovinou je Dunaj, i když bychom mohli jít ještě dál k nezušlechtěné formě sazan a jejímu prapůvodu v Číně. 

U nás chovají rybníkáři kapra šupinatého, který má celé tělo pokryté souvislou vrstvou šupin a kapra lysce, který má hladkou kůži s tu a tam pár šupinkami. Na tlamě najdete 4 vousky. Dorůstá až do 120 cm a do hmotnosti okolo 40 kg. Nejstarší zaznamenaný kapr měl 38 let. Živí se drobnými živočichy na dně rybníka a hmyzem.

Proč zařadit kapra do jídelníčku

Kapr má všechny výhody rybího masa. Je plné bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a dalších minerálních látek. Jakožto sladkovodní ryba také představuje kapr, v porovnání s mořskými druhy, jen minimální zdravotní riziko (například z hlediska alergií). A když si navíc dopřejete kapra z chovu v tak čistém a opečovávaném prostředí, jako jsou chlumecké rybníky, můžete si být jisti jeho špičkovou kvalitou a prvotřídní chutí

Symbol českých Vánoc si nejčastěji kupujeme, když má ryba 3-4 roky a hmotnost okolo 2 kg. Vaříme ji, dusíme, smažíme, grilujeme, pečeme, udíme a také sušíme a nakládáme. Připravujeme si porce, podkovy, půlky a filety. A recepty? Těch je nepočítaně a vy sami jistě máte nějaký oblíbený. Podělte se s námi o něj.

Co říkají na kapra odborníci

Kapra bychom neměli jíst jen o Vánocích. Existuje spousta důvodů, proč ho zařadit do našeho jídelníčku mnohem častěji. Kapří maso obsahuje hodně bílkovin, vitamíny D a B, z minerálních látek pak především fosfor, sodík a draslík. Kapr obsahuje také vyšší množství leucinu a lysinu jako maso mořských ryb.

Pravidelnou konzumací ryb snižujeme riziko civilizačních nemocí. Jedním z příznivých účinků na náš organismus je snižování hladiny cholesterolu v krvi. Další výhodou konzumace kapřího masa je snadná stravitelnost a nízký podíl tuku. Proto se kapr hodí i do redukčních diet.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Mnozí ze zákazníků se opakovaně vrací k nákupu „Chlumeckého kapra”, protože jsou spokojenosti s kvalitou masa i jeho přípravou. Výrobky z kapra (nejčastěji kapří půlky a filety s kůži) tak u nás tvoří hlavní podíl z celkového objemu zpracovaných ryb.

V průběhu let také pozoruji zvyšující se trend spotřeby kapřího masa i během roku. Kapr určitě už není jen sezónní záležitostí Vánoc. Možnosti jeho kuchyňské úpravy jsou velice pestré. Já osobně si velice pochutnávám na kapřím filetu vařeném v páře s pár snítkami čerstvého rozmarýnu. K tomu pečené brambory ve slupce a jogurtovo-hořčicový dresink.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Losos obecný

Losos kraluje našim jídelníčkům. Připlouvá do nich z moří Atlantiku, do kterých táhne ze severních rodných řek – ze sladkých vod do slaných a odtud až na náš talíř (pokud se tedy nevrátí do řeky, kde se narodil, aby se tu vytřel a následně uhynul).

Losos může mít okolo 90 cm i víc, ale vždycky záleží na tom, kde a za jakých okolností se narodil. Je to dravec, který se živí hmyzem, korýši a drobnými rybkami. A protože některý plankton a korýši produkují oranžovo-červenou barvu, je i maso lososů typicky zbarveno do těchto odstínů.

Proč zařadit lososa do jídelníčku

Losos je tučnější ryba. Musíme ale zmínit, že v případě ryb se není třeba většího množství tuku obávat. Právě zdravý tuk a omega-3 mastné kyseliny jsou obrovskou výhodou ryb a důležitou složkou našich jídelníčků. Dopřeje si je alespoň 2× týdně.

A jak máme lososa nejraději? Jednoznačně ve filetech s nejrůznějšími přílohami. V tom je jeho kouzlo. Losos se hodí téměř k čemukoliv a nabízí nespočet kombinací a možných úprav včetně sushi. A co je další výhodou – chutná i dětem. S bramborovou kaší nebo zeleninovým pyré nešlápnete vedle.

Co říkají na lososa odborníci

Losos je pro mnohé spotřebitele vstupní branou do světa rybích jídel. Jednoduchá příprava, dostupnost v obchodech, kvalita masa a to, že ve filetu nenajdete kosti, je zásadním kritériem nákupu této ryby. A moc mě těší, že díky lososu najdou mnozí zákazníci odhodlání k ochutnávání i dalších druhů mořských a sladkovodních ryb.

Málo známý je losos uzený teplým kouřem, který je i v našem sortimentu. Jedná se o skutečnou kulinářskou lahůdku. Většinou se na pultech obchodů objevují jen plátky lososa uzeného za studena. Můj oblíbený recept jsou pak míchaná vajíčka s lososem uzeným právě teplým kouřem, k tomu cottage sýr, petrželka a natě jarní cibulky.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Losos je skvělá surovina, ze které snadno vykouzlíte rychlý oběd, ale i slavnostní hostinu. Má výbornou chuť, kterou si můžete vychutnat v syrovém stavu, tepelně upravenou, ale i uzenou.

Má spoustu benefitů pro naše zdraví. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, které potřebujeme pro hojení ran, zdravé kosti, ale i k tomu, abychom nadměrně neztráceli svalovou hmotu. Dále losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Je také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, především vitamin B6, B12 a B3 nutných pro celou řadu tělesných funkcí.

Přikládám také recept na lososa se špenátem, čočkou a těstovinami. Dobrou chuť.

Martina Jandová

Výživová poradkyně


Kam dál?

SERIÁL RYBY (2):
SLADKOVODNÍ DRUHY, SKUTEČNÝ DAR PRO NÁŠ JÍDELNÍČEK

Sladkovodní ryby nabízí nejrůznějších možnosti kulinářských úprav. Jemná vůně a chuť je předurčuje ke kombinacím s různými ingrediencemi. A co víc. Zdravotní rizika sladkovodních ryb jsou v porovnání s mořskými druhy naštěstí jen velmi malá (například z hlediska alergií).

SERIÁL RYBY (3):
MOŘSKÉ DRUHY, ZE SVĚTOVÝCH VOD ROVNOU NA VÁŠ STŮL

Jídla s mořskými rybami a plody jsou u nás mnohem oblíbenější než ty se sladkovodními. Mořské ryby odebíráme od prověřených dodavatelů – ze Španělska makrelu a hejka, z Norska lososa, sledě nebo tresku, z Řecka pražmu a vlka a z Indonésie tuňáka.

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací