Spotřeba rybího masa je bohužel léta letoucí nízká. Přesto máme v Česku dva favority, se kterými si občas rádi zpestříme jídelníček. Ze sladkovodních ryb je to kapr, který je pro nás hlavně tradičním vánočním pokrmem. A z mořských ryb je to losos, kterého spotřebitelé vnímají především jako potravinu zdravého životního stylu.
Sladkovodní i mořské druhy jsou velmi důležitou složkou našich jídelníčků a ideálně bychom je měli střídat – sladkovodní i mořské, tučnější i méně tučné. Kapr a losos nám k tomu poslouží perfektně. Maso obou těchto ryb je velmi kvalitní a chutné a příprava snadná a rychlá. Není potřeba vymýšlet žádnou speciální úpravu. Stačí nějaká ta bylinka (kopr, tymián, rozmarýn, šalvěj), sůl, olej, citron a kvalitní ryba. A rybu připravujeme vždy jen krátce, aby nebyla vysušená.