Amur bílý
Amur bílý, také známý jako "asijský kapr", byl do našich končin importován v 70. letech minulého století, aby pomohl zlikvidovat nekontrolovatelné porosty rákosí. Kromě toho, že udržuje zdravý ekosystém, navíc zvyšuje celkovou produkci rybářských revírů. Kvůli své hospodářské důležitosti je pro amura bílého stanovena minimální zákonná lovná míra na 60 cm.
Tento impozantní druh je jednou z největších sladkovodních ryb. Amur může dorůst délky až 1,2 metru a váhy přes 50 kilogramů. Kromě velikosti se vyznačuje i svým vzhledem – má stříbřitě zbarvené tělo s malými šupinami, které se na slunci krásně lesknou. Snadno ho ale poznáte především díky jeho vidlicovité ocasní ploutvi a velké hlavě s širokými ústy bez fousů.
Proč zařadit amura do jídelníčku?
Amur bílý se řadí mezi chutné a kvalitní ryby a také se velmi dobře připravuje. Jeho maso je jemné a má nízký obsah tuku. Dá se proto upravovat různými způsoby, podobně jako třeba kapr. Amura můžete grilovat, péct nebo smažit a díky jeho válcovitému tělu se hodí i k plnění a použití ve studené kuchyni pro dekoraci rautů.