Právě losos je jakousi vstupní branou do světa rybích jídel. A hned potom se před námi otevírá celá plejáda rybích lahůdek v čele se pstruhem a tuňákem. Oba druhy snadno seženete v restauraci i obchodě. A oba jsou na přípravu poměrně nenáročné. A ta chuť!


Pstruh duhový

Divokého duhového pstruha uvidíte plavat v severoamerických přítocích Tichomoří a na Kamčatce. Dnes je však rozšířený po celém světě a my běžně známe jeho potoční i jezerní formu. Konkrétně k nám do Česka se dostal z Německa.

Ve vodě ho pak od ostatních lososovitých ryb rozpoznáte celkem snadno – má stříbřitou barvu s vodorovným narůžovělým, až červeným pruhem na bocích. A drobné tmavé tečky pokrývají celé tělo. Nejčastěji se „duhák” loví ve velikosti 25 až 40 cm a průměrná hmotnost je 0,5 kg.

Proč zařadit pstruha do jídelníčku

V restauracích je to jedna z nejpodávanějších ryb – má velmi chutné maso a často se upravuje vcelku. Pstruhy grilujeme, pečeme, dusíme a udíme. Vyhnout bychom se měli naopak smažení, protože tím maso vysušíme, nepůjde od žeber a líčka budou spečená.

Pstruzi mají samozřejmě všechny výhody rybího masa. Jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin a řady minerálních látek + klíčových omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Setkat se můžete i s pstruhem lososovitým s krásně růžovou barvou masa. Jde o druhově a geneticky stejnou rybu jako pstruh duhový, pouze je odchovaný na jiném druhu krmiva.

Co říkají na pstruha odborníci

Každý z nás jistě pstruha zná, ale ne každý ho pravidelně konzumuje. A je to velká škoda. Výhodou je vysoká kvalita masa, výborná chuť a díky tomu, že se jedná o sladkovodní rybu, tak i čerstvost. Pstruzi pocházejí z čistých vod, ať přirozených, nebo umělých zdrojů. To znamená záruku doopravdy čerstvého a zdravého masa, u kterého se nemusíte obávat ničeho špatného.

Maso pstruha je bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, díky nimž můžeme při pravidelné konzumaci předcházet mnoha chorobám. Za zmínku stojí kardiovaskulární onemocnění, rakovina, deprese či demence. Naše tělo dokáže vstřebat rybí tuk z více než 90 % a jeho vliv na naše tělo je díky tomu velmi příznivý. Navíc má velmi málo kalorií, proto se hodí i pro ty, co chtějí shodit nějaké kilo navíc.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Pstruh je v rámci České republiky druhou nejčastěji obchodovanou rybou hned po kaprovi. Díky možnostem odchovu pstruha v akvakultuře a zvládnuté technologii odchovu násadových ryb, je tato ryba dostupná celoročně. Její jemné maso je výborné na úpravu v páře, kdy se maximálně zachovají nutriční hodnoty.

Sám si rád pochutnám na filetu ze pstruha s čerstvým rozmarýnem, tepelně upraveném v parním hrnci. Jako přílohu volím rýži s červenou čočkou doplněnou zeleným hráškem a sušenými rajčaty.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Tuňák

Teplokrevný tuňák obecný žije hlavně v teplejších vodách Středozemního moře a Atlantského oceánu. Díky své délce (2-2,5 metrů a víc), hmotnosti (běžně okolo 250 kg i víc) a možnosti plout rychlostí až 70 km/h se řadí mezi největší a nejrychlejší ryby na světě.

Není tuňák jako tuňák

Ke konzervování používáme maso z tuňáka křídlatého. Je ho hodně, roste rychle a snadno se loví. Tuňák obecný je ovšem něco jiného – obří ryba, kterou když chcete ochutnat, tak si připlatíte. A cena závisí na tom, odkud maso pochází. To nejlepší je z Japonska, kde se pořádají tuňákové aukce. I když se ale na váš talíř tuňák obecný nedostane, vůbec to neznamená, že si nepochutnáte.

Proč zařadit tuňáka do jídelníčku

Tuňák je středně tučná ryba s hnědočerveným lístkovým masem, které je velice zdravé. Však jsou také všechny tuky v ní zdravé a je mimo jiné plná omega-3 mastných kyselin, které prospívají našemu srdci, mozku, očím, kůži atd.

Co je ale nejdůležitější, tuňák se považuje za jednu z nejchutnější ryb na trhu a obsahuje jen velmi málo kostí. Právě proto se množství ulovených tuňáků za poslední dobu rapidně zvýšilo, až se většina druhů tuňáků stala ohroženým druhem a jejich výlov se musí regulovat.

Co do úpravy, oblíbený je konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě nebo oleji, za syrova se připravuje sushi nebo můžeme připravit tuňáka jako kterékoliv jiné maso – jako steak.

Co říkají na tuňáka odborníci

Většina zákazníků zná tuňáka jako konzervovaného ve vlastní šťávě nebo v oleji. V dnešní době je poměrně dostupný chlazený steak z tuňáka.

Určitě doporučuji tu nejjednodušší úpravu na pánvi nebo grilu. Po vyjmutí z obalu a opláchnutí masa odstraňte vodu z povrchu papírovou utěrkou a posolte hrubozrnnou solí. Nechte maso odpočinout cca 10 minut a poté posypte čerstvě mletým pepřem. Na rozpálenou pánev položte steak a pečte z každé strany 2-3 minuty. Nikdy nepečte steak z tuňáka déle! Maso by bylo vysušené a ztratilo by svou kulinářskou hodnotu. Platí zde stejná pravidla přípravy jako u hovězího steaku.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Tuňák má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, ale celkový podíl tuku není až tak vysoký. Obsah tuku se liší podle druhu tuňáka. Nejvíce ho obsahuje čerstvý tuňák obecný, ve kterém najdeme kolem 5 g tuku ve 100 g masa.

Ke konzervování se používá většinou tuňák křídlatý (bílý) a ten má nízký obsah tuku – 1 g tuku na 100 g (ve vlastní šťávě). Tuňák křídlatý je velmi malý druh, který roste rychle a snadno se loví, protože je ho hodně. Jeho prodejní cena je tedy oproti tuňáku obecnému poměrně nízká.

Pokud jste se rozhodli v novém roce zapracovat na postavě, tuňák se výborně hodí i v redukční dietě, a to díky kvalitním tukům a vysokému přísunu bílkovin. Zároveň jeho konzumací podpoříte své zdraví. Tato ryba se řadí mezi nejzdravější druh vůbec. Pomáhá předcházet anémii, podporuje zdraví srdce a bojuje proti ztrátě svalové hmoty související s věkem.

Martina Jandová

Výživová poradkyně


Kam dál?

SERIÁL RYBY (2):
SLADKOVODNÍ DRUHY, SKUTEČNÝ DAR PRO NÁŠ JÍDELNÍČEK

Sladkovodní ryby nabízí nejrůznějších možnosti kulinářských úprav. Jemná vůně a chuť je předurčuje ke kombinacím s různými ingrediencemi. A co víc. Zdravotní rizika sladkovodních ryb jsou v porovnání s mořskými druhy naštěstí jen velmi malá (například z hlediska alergií).

SERIÁL RYBY (3):
MOŘSKÉ DRUHY, ZE SVĚTOVÝCH VOD ROVNOU NA VÁŠ STŮL

Jídla s mořskými rybami a plody jsou u nás mnohem oblíbenější než ty se sladkovodními. Mořské ryby odebíráme od prověřených dodavatelů – ze Španělska makrelu a hejka, z Norska lososa, sledě nebo tresku, z Řecka pražmu a vlka a z Indonésie tuňáka.

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací