Sladkovodní i mořské druhy jsou velmi důležitou složkou našich jídelníčků a ideálně bychom je měli střídat – sladkovodní i mořské, tučnější i méně tučné. Kapr a losos nám k tomu poslouží perfektně. Maso obou těchto ryb je velmi kvalitní a chutné a příprava snadná a rychlá. Není potřeba vymýšlet žádnou speciální úpravu. Stačí nějaká ta bylinka (kopr, tymián, rozmarýn, šalvěj), sůl, olej, citron a kvalitní ryba. A rybu připravujeme vždy jen krátce, aby nebyla vysušená.
Kapr obecný
Kapr je náš NEJ: Nejrozšířenější, nejoblíbenější a z hlediska hospodářského významu nejdůležitější ryba. Najdeme ji ve stojatých vodách a na dolních tocích po celém Česku. Původní domovinou je Dunaj, i když bychom mohli jít ještě dál k nezušlechtěné formě sazan a jejímu prapůvodu v Číně.
U nás chovají rybníkáři kapra šupinatého, který má celé tělo pokryté souvislou vrstvou šupin a kapra lysce, který má hladkou kůži s tu a tam pár šupinkami. Na tlamě najdete 4 vousky. Dorůstá až do 120 cm a do hmotnosti okolo 40 kg. Nejstarší zaznamenaný kapr měl 38 let. Živí se drobnými živočichy na dně rybníka a hmyzem.
Proč zařadit kapra do jídelníčku
Kapr má všechny výhody rybího masa. Je plné bílkovin, zdravých tuků, vitaminů a dalších minerálních látek. Jakožto sladkovodní ryba také představuje kapr, v porovnání s mořskými druhy, jen minimální zdravotní riziko (například z hlediska alergií). A když si navíc dopřejete kapra z chovu v tak čistém a opečovávaném prostředí, jako jsou chlumecké rybníky, můžete si být jisti jeho špičkovou kvalitou a prvotřídní chutí.
Symbol českých Vánoc si nejčastěji kupujeme, když má ryba 3-4 roky a hmotnost okolo 2 kg. Vaříme ji, dusíme, smažíme, grilujeme, pečeme, udíme a také sušíme a nakládáme. Připravujeme si porce, podkovy, půlky a filety. A recepty? Těch je nepočítaně a vy sami jistě máte nějaký oblíbený. Podělte se s námi o něj.

Název: Kapr obecný (Cyprinus carpio)
Výskyt: Celá ČR a dále v řekách a jezerech úmoří Černého moře, Kaspického moře a Aralského jezera.
Výživové hodnoty – 100 g kapřího masa (syrového) obsahuje:
- 485 kJ
- bílkoviny 18 g
- sacharidy 0 g
- tuky 5 g



Co říkají na kapra odborníci
Kapra bychom neměli jíst jen o Vánocích. Existuje spousta důvodů, proč ho zařadit do našeho jídelníčku mnohem častěji. Kapří maso obsahuje hodně bílkovin, vitamíny D a B, z minerálních látek pak především fosfor, sodík a draslík. Kapr obsahuje také vyšší množství leucinu a lysinu jako maso mořských ryb.
Pravidelnou konzumací ryb snižujeme riziko civilizačních nemocí. Jedním z příznivých účinků na náš organismus je snižování hladiny cholesterolu v krvi. Další výhodou konzumace kapřího masa je snadná stravitelnost a nízký podíl tuku. Proto se kapr hodí i do redukčních diet.
![]()
Mnozí ze zákazníků se opakovaně vrací k nákupu „Chlumeckého kapra”, protože jsou spokojenosti s kvalitou masa i jeho přípravou. Výrobky z kapra (nejčastěji kapří půlky a filety s kůži) tak u nás tvoří hlavní podíl z celkového objemu zpracovaných ryb.
V průběhu let také pozoruji zvyšující se trend spotřeby kapřího masa i během roku. Kapr určitě už není jen sezónní záležitostí Vánoc. Možnosti jeho kuchyňské úpravy jsou velice pestré. Já osobně si velice pochutnávám na kapřím filetu vařeném v páře s pár snítkami čerstvého rozmarýnu. K tomu pečené brambory ve slupce a jogurtovo-hořčicový dresink.
![]()
Losos obecný
Losos kraluje našim jídelníčkům. Připlouvá do nich z moří Atlantiku, do kterých táhne ze severních rodných řek – ze sladkých vod do slaných a odtud až na náš talíř (pokud se tedy nevrátí do řeky, kde se narodil, aby se tu vytřel a následně uhynul).
Losos může mít okolo 90 cm i víc, ale vždycky záleží na tom, kde a za jakých okolností se narodil. Je to dravec, který se živí hmyzem, korýši a drobnými rybkami. A protože některý plankton a korýši produkují oranžovo-červenou barvu, je i maso lososů typicky zbarveno do těchto odstínů.
Proč zařadit lososa do jídelníčku
Losos je tučnější ryba. Musíme ale zmínit, že v případě ryb se není třeba většího množství tuku obávat. Právě zdravý tuk a omega-3 mastné kyseliny jsou obrovskou výhodou ryb a důležitou složkou našich jídelníčků. Dopřeje si je alespoň 2× týdně.
A jak máme lososa nejraději? Jednoznačně ve filetech s nejrůznějšími přílohami. V tom je jeho kouzlo. Losos se hodí téměř k čemukoliv a nabízí nespočet kombinací a možných úprav včetně sushi. A co je další výhodou – chutná i dětem. S bramborovou kaší nebo zeleninovým pyré nešlápnete vedle.

Název: Losos obecný (Salmo salar)
Výskyt: Především Norsko, Skotsko a Chile.
Výživové hodnoty – 100 g lososa obsahuje:
- 820 kJ
- bílkoviny 22 g
- tuky 12 g



Co říkají na lososa odborníci
Losos je pro mnohé spotřebitele vstupní branou do světa rybích jídel. Jednoduchá příprava, dostupnost v obchodech, kvalita masa a to, že ve filetu nenajdete kosti, je zásadním kritériem nákupu této ryby. A moc mě těší, že díky lososu najdou mnozí zákazníci odhodlání k ochutnávání i dalších druhů mořských a sladkovodních ryb.
Málo známý je losos uzený teplým kouřem, který je i v našem sortimentu. Jedná se o skutečnou kulinářskou lahůdku. Většinou se na pultech obchodů objevují jen plátky lososa uzeného za studena. Můj oblíbený recept jsou pak míchaná vajíčka s lososem uzeným právě teplým kouřem, k tomu cottage sýr, petrželka a natě jarní cibulky.
![]()
Losos je skvělá surovina, ze které snadno vykouzlíte rychlý oběd, ale i slavnostní hostinu. Má výbornou chuť, kterou si můžete vychutnat v syrovém stavu, tepelně upravenou, ale i uzenou.
Má spoustu benefitů pro naše zdraví. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, které potřebujeme pro hojení ran, zdravé kosti, ale i k tomu, abychom nadměrně neztráceli svalovou hmotu. Dále losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Je také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, především vitamin B6, B12 a B3 nutných pro celou řadu tělesných funkcí.
Přikládám také recept na lososa se špenátem, čočkou a těstovinami. Dobrou chuť.
![]()
Kam dál?

SERIÁL RYBY (2):
SLADKOVODNÍ DRUHY, SKUTEČNÝ DAR PRO NÁŠ JÍDELNÍČEK

SERIÁL RYBY (3):
MOŘSKÉ DRUHY, ZE SVĚTOVÝCH VOD ROVNOU NA VÁŠ STŮL
Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb
