Proč byste měli zahrnout mořské plody do svého jídelníčku?

Mořské plody jsou nejen lahodné, ale také prospěšné pro vaše zdraví. Obsahují vysoké množství bílkovin, které pomáhá při regeneraci svalů, omega-3 mastné kyseliny pro zdraví vašeho srdce a mozku, nebo jód, nezbytný pro správnou činnost štítné žlázy.


Nešetřete na kvalitě

Pokud se rozhodnete vařit s mořskými plody, zajistěte si pouze čerstvé nebo kvalitně zamražené suroviny (velká část mořských plodů se do našich končin dováží ve zmrazeném stavu, aby se zajistila jejich kvalita ihned po vylovení). Mořské plody jsou totiž velmi náchylné k rychlému rozkladu a mohou způsobit nepříjemné zažívací potíže. Jak ale rozpoznat, které produkty jsou skutečně kvalitní? Věnujte pozornost těmto čtyřem ukazatelům:

  • Vůně: Kvalitní mořské plody mají čistý, svěží závan moře. Nepříjemné zápachy mohou signalizovat, že produkty nejsou čerstvé.

  • Barva: Povrch mořských plodů by měl být jednolitý. Vyhněte se produktům s bledou nebo nezdravou barvou. Pokud nakupujete balené mořské plody, zkontrolujte trvanlivost.

  • Textura: Dotkněte se produktu. Kvalitní mořské plody budou pružné, vláčné a nelepivé na dotek.

  • Datum spotřeby: Pokud nakupujete balené mořské plody, zkontrolujte trvanlivost.

Jak poznat čerstvost u jednotlivých mořských produktů?

ryby se při zkoumání čerstvosti zaměřte se na její oči. Ty by měly být jasné a vypouklé. Naopak zatažené nebo zakalené oči naznačují, že ryba není v nejlepším stavu.

Pokud hledáte čerstvé mušle či ústřice, zkuste na ně jemně zaklepat. Kvalitní exempláře by se měly zavřít nebo alespoň zareagovat. Pokud zůstanou otevřené, nejsou dostatečně čerstvé.

Co se týče krevet, podívejte se na jejich tělo. Kvalitní krevety mají průhledná těla bez skvrn a pevné maso.

Krevety

Krevety

Krevety jsou jedním z nejoblíbenějších mořských plodů a lze je připravit mnoha způsoby. Pokud jste si v obchodě koupili ty mražené, klíčem k úspěchu je správné rozmrazování. Krevety nechte postupně roztát v lednici – zamezíte narušení teplotní zóny, a tím i vzniku bakterií. Navíc nepoškodíte texturu masa. U čerstvých krevet vás bude před samotným vařením čekat ještě jejich očištění.

Jak krevety očistit?

Z krevety odstraňujeme hlavičku, nohy, střívko a krunýř. Začněte tím, že pomocí nůžek odstřihnete hlavičku krevety. Poté prsty jednoduše odstraníte nožky. K tomu není třeba žádné kuchyňské nářadí. Stačí je jednoduše vyloupnout. Abyste se dostali k masu krevety, zasuňte nůžky pod krunýř na zádech krevety a prostřihněte jej celý až k ocásku. Nezapomeňte odstranit trávicí trakt krevety. Jedná se o tenký, tmavý pruh na jejích zádech. Stačí ho jemně stáhnout nebo oříznout nožem. Díky tomu zajistíte, že vám kreveta při tepelné úpravě nezhořkne.

Jak krevety připravit?

Krevety standardně vaříme, grilujeme nebo opékáme na pánvi. Vařené krevety se hodí například do salátů. Krevety vložte do osolené vroucí vody a vařte je asi 2 minuty, dokud nezrůžoví. Jakmile jsou hotové, okamžitě je vylovte z vody, abyste zabránili převaření. Dále můžete krevety grilovat, a to na podtáccích nebo na grilovací špejli. Pokud použijete špejle, napíchněte je tak, aby se nepřekrývaly. Grilujte je přibližně 3-4 minuty z každé strany.  Ani opékání krevet na pánvi není nijak složité. Na pánvi rozehřejte olej a krevety naskládejte do jedné vrstvy. Po 2-3 minutách obrátíte, aby se propekly z obou stran. Krevety dochutíte solí a kořením podle svého vkusu.

Příprava krevet

Škeble

Příprava mušlí a škeblí

Mušle a škeble nevyžadují složité přípravy. Stačí je důkladně očistit od nečistot a umýt pod tekoucí vodou. Tradičně se vaří vcelku v tekutinách, jako je bílé víno, rajčatová omáčka nebo kokosové mléko. K dochucení se běžně používá česnek, bylinky (např. petržel, koriandr), citronová šťáva, olivový olej či kari.


Další mořské plody

Přemýšlíte-li o přípravě mořských plodů, jako jsou olihně a chobotnice, mějte na paměti, že tyto dobroty vyžadují o něco větší úsilí a znalosti než ostatní mořské plody. Navíc se u nás hůře shánějí. V obchodech se nejčastěji setkáte s olihněmi. I ty je nejprve potřeba očistit. Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhoďte. Z těla pak můžete nakrájet kroužky, které obalíte v těstíčku, osmažíte a můžete podávat jako kalamáry. Chobotnice se u nás většinou prodávají zmrazené. Pouze výjimečně seženete čerstvé. Mohou se dusit, péct či vařit. Doba vaření trvá přibližně 1-1,5 hodiny podle velikosti chobotnice. Nesmí se ale přetáhnout, jinak by byla chobotnice příliš tvrdá. Chobotnici můžete dochucovat olivovým olejem, šťávou z citrusu či bylinkami podle svých preferencí.


Tip na závěr

Mořské plody se skvěle hodí i do redukčního jídelníčku! Obsahují kvalitní bílkoviny, minimum tuku a plno prospěšných látek. Mořské plody obsahují průměrně jen okolo 300-400 kJ (ve 100 g v syrovém stavu). Nejlepší způsob, jak načerpat všechny cenné látky a nezatížit organismus toxickými látkami, je střídat jednotlivé druhy. V jídelníčku střídat mořské plody, sladkovodní i mořské ryby  a vybírat tučnější i méně tučné ryby z různých oblastí. Hlavní podmínkou je především čerstvost.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Mým nejoblíbenějším rizotem je Risotto Nero, neboli Černé rizoto. O co se vlastně jedná? Risotto Nero má stejný postup přípravy, jako každé jiné rizoto, ale pro dosažení černé barvy musíte použít sépiové barvivo. Toto barvivo se dá sehnat ve specializovaných obchodech na internetu. Občas na něj narazíte i v obchodní síti společnosti Makro. Pokud tedy hledáte něco netradičního, mohu tuto úpravu rizeta vřele doporučit.
Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Kam dál?

SERIÁL RYBY (2):
SLADKOVODNÍ DRUHY, SKUTEČNÝ DAR PRO NÁŠ JÍDELNÍČEK

Sladkovodní ryby nabízí nejrůznějších možnosti kulinářských úprav. Jemná vůně a chuť je předurčuje ke kombinacím s různými ingrediencemi. A co víc. Zdravotní rizika sladkovodních ryb jsou v porovnání s mořskými druhy naštěstí jen velmi malá (například z hlediska alergií).

SERIÁL RYBY (3):
MOŘSKÉ DRUHY, ZE SVĚTOVÝCH VOD ROVNOU NA VÁŠ STŮL

Jídla s mořskými rybami a plody jsou u nás mnohem oblíbenější než ty se sladkovodními. Mořské ryby odebíráme od prověřených dodavatelů – ze Španělska makrelu a hejka, z Norska lososa, sledě nebo tresku, z Řecka pražmu a vlka a z Indonésie tuňáka.

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací