Proč se vlastně výlov provádí?
Výlov spočívá v odchytu ryb z vodního prostředí. To se obvykle děje proto, aby se udržela rovnováha mezi rybami na daném místě a také pro prodej. Celá akce se koná na začátku podzimu, kdy má voda v rybnících ideální teplotu. Díky těmto podmínkám nejsou ryby tak vystresované a naši rybáři promrzlí na kost.
Jak výlov probíhá?
Před samotným výlovem se provádí proces zvaný "strojení rybníka." Jeho hlavním krokem je postupné vypouštění vody, což vede ke snížení vodní hladiny. Díky tomu se ryby shluknou do mělčin, což výrazně usnadňuje samotný proces výlovu.
Jakmile je rybník připraven, mohou se rybáři pustit do vody a začít s prací. Samotný výlov začíná takzvanou sháňkou.
-
Sháňka
Sháňka je tradiční metoda, který vyžaduje rybářskou zručnost a znalost. Spočívá totiž v lákání ryb na určité místo pomocí plácání do vody. To vodu rozvibruje, a ryby tak navede přímo do loviště.
V rybníce se následně za pomoci kliků (dřevěných kůlů) vystaví přepínací plot, kterým se rybník přehradí. Přes vzniklý prostor se následně provede zátah nevodem.
„Hajní stojí, pěšáci tahem ucházet.“
- Nevod
Nevod je rybářská síť pytlovitého tvaru, dlouhá až 50 metrů. Tvoří ji dvě žíně a jádro. Horní žíně má plováky, zatímco spodní závaží. Při použití nevodu se síť roztáhne přes celou plochu loviště. Rybáři pak postupně síť stahují směrem ke břehu. Tento proces se nazývá jádření.
Po úspěšném chycení ryb následuje klíčový krok, a to třídění. Ryby se pomocí keseru (podběráku) třídí podle velikosti a přemísťují se do kádí, případně rovnou do nákladních aut určených k převozu ryb na sádky.
Sádka je uměle vytvořená vodní nádrž, která má jediný účel. Slouží k dočasnému umístění vylovených ryb před tím, než se rozvezou do obchodů či restaurací.
První rybky, které jdou z nevodu ven, jsou obvykle ty, které mají specifické požadavky na kyslík. Jedná se hlavně o štiky, candáty či pstruhy. Teprve potom nastává výlov kaprů a dalších druhů, které jsou odolnější.
Co se děje s rybami dál?
Mnohé rybářské farmy a rybníky nabízejí čerstvé ryby přímo k prodeji. Pořízením ryby ze sádek máte maximální jistotu čerstvosti a kvality, a navíc podpoříte místní hospodaření.
Podzimní výlovy nám dávají nejen kvalitní rybí maso. Také nám připomínají důležitost udržitelného hospodaření s vodními zdroji, a navíc spojují lidi. Máte-li rádi rybářskou tradici a krásu našich rybníků i vy, určitě se na nějaký výlov letos zastavte.
Nechte se inspirovat odborníky:
Ingredience (na 2 porce):
- 2 ks filety ze štiky i s kůží
- 2 lžičky přepuštěného másla
- 1 lžička oleje
- kmín
- pepř
- sůl
- červená paprika