Proč se vlastně výlov provádí?

Výlov spočívá v odchytu ryb z vodního prostředí. To se obvykle děje proto, aby se udržela rovnováha mezi rybami na daném místě a také pro prodej. Celá akce se koná na začátku podzimu, kdy má voda v rybnících ideální teplotu. Díky těmto podmínkám nejsou ryby tak vystresované a naši rybáři promrzlí na kost.

Jak výlov probíhá?

Před samotným výlovem se provádí proces zvaný "strojení rybníka." Jeho hlavním krokem je postupné vypouštění vody, což vede ke snížení vodní hladiny. Díky tomu se ryby shluknou do mělčin, což výrazně usnadňuje samotný proces výlovu.

Jakmile je rybník připraven, mohou se rybáři pustit do vody a začít s prací. Samotný výlov začíná takzvanou sháňkou.
 

  • Sháňka
    Sháňka je tradiční metoda, který vyžaduje rybářskou zručnost a znalost. Spočívá totiž v lákání ryb na určité místo pomocí plácání do vody. To vodu rozvibruje, a ryby tak navede přímo do loviště.

 

V rybníce se následně za pomoci kliků (dřevěných kůlů) vystaví přepínací plot, kterým se rybník přehradí. Přes vzniklý prostor se následně provede zátah nevodem.

„Hajní stojí, pěšáci tahem ucházet.“

  • Nevod
    Nevod je rybářská síť pytlovitého tvaru, dlouhá až 50 metrů. Tvoří ji dvě žíně a jádro. Horní žíně má plováky, zatímco spodní závaží. Při použití nevodu se síť roztáhne přes celou plochu loviště. Rybáři pak postupně síť stahují směrem ke břehu. Tento proces se nazývá jádření.

 

Po úspěšném chycení ryb následuje klíčový krok, a to třídění. Ryby se pomocí keseru (podběráku) třídí podle velikosti a přemísťují se do kádí, případně rovnou do nákladních aut určených k převozu ryb na sádky.

Podzimní výlov

První rybky, které jdou z nevodu ven, jsou obvykle ty, které mají specifické požadavky na kyslík. Jedná se hlavně o štiky, candáty či pstruhy. Teprve potom nastává výlov kaprů a dalších druhů, které jsou odolnější.

Co se děje s rybami dál?

Mnohé rybářské farmy a rybníky nabízejí čerstvé ryby přímo k prodeji. Pořízením ryby ze sádek máte maximální jistotu čerstvosti a kvality, a navíc podpoříte místní hospodaření.


Podzimní výlovy nám dávají nejen kvalitní rybí maso. Také nám připomínají důležitost udržitelného hospodaření s vodními zdroji, a navíc spojují lidi. Máte-li rádi rybářskou tradici a krásu našich rybníků i vy, určitě se na nějaký výlov letos zastavte.

Nechte se inspirovat odborníky:

Pokud se chystáte využít čerstvé rybí maso z podzimního výlovu, vyzkoušejte tento vyvážený recept:

Filety opláchneme, poté osušíme papírovou utěrkou a posypeme solí, kmínem, paprikou a pokapeme citronovou šťávou. Poté necháme štiku chvíli odležet.
Na rozpáleném tuku (oleji a másle) opečeme z obou stran, z každé cca 3 minuty, začínáme kůží dolů.
Opečené porce ryby vytáhneme z pánve, ihned servírujeme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Ingredience (na 2 porce):

  • 2 ks filety ze štiky i s kůží
  • 2 lžičky přepuštěného másla
  • 1 lžička oleje
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • červená paprika

Podzimní výlovy rybníků mají své nazaměnitelné kouzlo a atmosféru. Celoroční péče rybníkářů začne přinášet kýžené výsledky. I v dnešní moderní době, jsou výlovy rybníků z větší části založené na manuální práci. Valná většina pracovníků, kteří vydrží těžkou manuální práci při výlovu, chlad a nepohodlí, jsou lidé, kteří milují rybařinu a vše kolem vody. V rámci výlovů větších rybníků probíhají prodeje živých ryb přímo na hrázi. Je to jedinečná příležitost, kdy lze zakoupit i méně časté ryby, jako je sumec, štika, amur. atd

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací