Štika obecná
Tento sladkovodní druh ryby se vyskytuje v širokém pásu, sahajícím od Severní Ameriky přes západní Evropu až po Kamčatku. Jejím oblíbeným biotopem jsou mělké a pomalu tekoucí vody s bohatou říční vegetací, která jí poskytuje dokonalý úkryt. Štika se skvěle přizpůsobuje konkrétnímu prostředí, což se projevuje v jejím zbarvení – štiky obývající kalné vody bývají tmavší, zatímco štiky žijící v čistých vodách mají světlejší šupiny. Toto maskování jí umožňuje dobře splynout s okolím a být efektivním predátorem.
Při lovení potravy jí skvěle slouží dlouhá tlamka vybavená ostrými zuby. Díky tomu dokáže účinně ulovit různé druhy kořisti včetně menších ryb, žab či dokonce drobných savců. Její bojovnost a silný odpor ocení hlavně sportovní rybáři, nicméně si díky svým výživovým hodnotám a cenové dostupnosti tato ryba zaslouží pozornost i od klasických konzumentů.
Proč zařadit štiku obecnou do jídelníčku?
Maso štiky je nejchutnější od září do ledna, kdy neprobíhá tření. Během něj totiž u ryb dochází k hormonálním změnám, které mohou ovlivnit chuť i texturu masa. I vzhledem k velikosti ryby se maso liší ve své kvalitě. Obecně platí, že mladší a menší kousky mají kvalitnější a chutnější maso. Abyste si zaručili jemnější chuť a nízký obsah tuku, vybírejte menší kousky do 2 kg. Pro zachování všech živin a podpoření šťavnatosti je však nejpodstatnější především správná úprava masa.
Štiku můžete dusit, smažit nebo péct, ale aby bylo maso co nejchutnější, doporučujeme ji nejdříve marinovat v bylinkách a kořeních. Pro štiku obecnou je ideální použít například tymián, rozmarýn, česnek, citronovou kůru a olivový olej, které dodají masu nejen výraznou chuť, ale také pomáhají udržet vláčnost. Pro přípravu štiky podávané v studené kuchyni se nejvíce hodí „mlíčácí“, tedy samci.