Rybí tuk a omega-3 kyseliny
Mezi přednosti rybího masa patří především tuk. Jeho obsah je velmi nízký (nižší než v libovém hovězím mase), což oceníme všichni, a zvláště pak oslabení či nemocní, a lidé, kteří jsou nějakým způsobem omezeni v pohybu nebo jsou v rekonvalescenci.
Ještě významnějším kritériem je kvalita tuku. Tuk v rybím mase obsahuje značné množství polynenasycených mastných kyselin, které pomáhají redukovat škodlivý cholesterol, a tedy snižovat riziko infarktů a ischemických chorob. Jde o kyseliny řady omega-3, které preventivně chrání náš kardiovaskulární systém, v těhotenství pomáhají rozvíjet mozek dítěte a snižují riziko předčasného porodu.
Rybí maso je perfektně stravitelné, což hovoří ve prospěch redukčních diet. Stravitelnosti napomáhá struktura masa s kratšími svalovými vlákny a zanedbatelným množstvím vaziva (jen 2 až 5 %, tedy čtyřikrát méně než ve velice kvalitním hovězím).