Proč někteří lidé nejedí určité potraviny?

Důvodů je několik. Každá potravina obsahuje mnoho složek, na které naše tělo reaguje různě. Pokud má někdo potíže s trávením některé z těchto složek, nemusí se to sice projevit jako akutní nevolnost, ale „jen“ jako nedobrý pocit po jídle. Tělo si tento nepříjemný zážitek zapamatuje a příště se může vyhýbat konzumaci této potraviny. Další příčinou odmítání určitých potravin mohou být negativní asociace sahající do minulosti. Když si spojíte nepříjemnou událost s konkrétním pokrmem, je pravděpodobné, že ho budete v budoucnu odmítat s tím, že vám prostě nechutná.

Tento odmítavý postoj může souviset s bezpečnostním programem v našem mozku, který je z hlediska evoluční biologie velmi praktický. Program nám radí: „Jez jen to, co znáš, a nic se ti nestane.“ Pokud se tedy v dětství vyhýbáme některým potravinám, může být obtížné si je oblíbit v dospělosti. Nicméně není to nemožné!
Jak naučit děti jíst ryby?

Jak naučit děti jíst ryby?

U dětí je lepší začít s návykem dříve než později. Klíčovou roli hraje skutečnost, že pokrmy z ryb nejsou běžnou součástí typické české domácnosti, a tak jejich nedostatečné podávání od malička neumožňuje vytvoření chuťových zvyklostí

Pokud se tedy rozhodnete začít s rybami u dětí v pozdějším věku, můžete narazit na odpor. Nejhorší způsob, jak nové jídlo představit, je říct: "Dej si, je to zdravé." Tento přístup je totiž ve většině případů kontraproduktivní. Z psychologického hlediska je nejlepší dítěti sdělit, že vám samotným jídlo moc chutná, a pak ho nabídnout i jemu.

Je důležité seznámit malé děti s rybími pokrmy již v ranném věku. Jednoduchým způsobem mohou být třeba zeleninové příkrmy. Mohou být s lososem, treskou nebo s hejkem a jsou dostupné v běžných obchodech. V domácích podmínkách lze vyrobit zeleninový příkrm se sladkovodními rybami (kapr, candát, pstruh aj.) V rámci pozdějšího věku je dobré předkládat rybí maso v podobě, která je atraktivní pro děti. Mohou to být pomazánky, karbanátky, sekaná, rybí kuličky aj. V zásadě platí, že pokud mají na talíři rybu dospělí, tak chce dítě také ochutnat.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb

A co když jste dospělí a ryby vám prostě „nevoní“? 

Pak je klíčové zaměřit se při přípravě pokrmů na ty chutě, které vám vyhovují. Vyzkoušejte nové recepty, které vás budou lákat už jen ze zvědavosti. Na našem blogu jich najdete mnoho. Určitě si také dejte pozor na to, jakou rybu si k přípravě vyberete. Druh ryby i způsob přípravy totiž ovlivní výslednou chuť pokrmu. Nemusíte být ale žádní rybí odborníci hned na začátku. Nejprve stačí dodržovat tyto tři osvědčené strategie:

  • Začněte s jemnými druhy ryb

Pokud jste na začátku své cesty, začněte s rybami, které mají méně výraznou chuť. Doporučujeme například druhy jako lososa, tilapii nebo tresku. Tyto ryby mají měkkou, příjemnou texturu a jemnou chuť.

Pokud mají dospělí problém s konzumací ryb, většinou pramení z negativní zkušenosti v rámci školního stravování. Dalším faktorem je neschopnost si rybu chutně uvařit přímo doma. Zkuste si doma udělat pomazánku z uzeného pstruha. Ryb může být v pomazánce třeba jen málo, ale i to se počítá. Výborné je použít jako základ vaječnou pomazánku, přidat trochu uzené ryby, citron, zelenou nať mladé cibulky a máte hotovo.

Určitě není od věci navštívit restauraci, která se na pokrmy z ryb specializuje. Nemějte předsudky a klidně obsluze řekněte, že nejste zastánci ryb, ale rádi byste ochutnali něco, co by Váš názor mohlo změnit. V rámci těchto seznamovacích pokusů doporučuji méně tučnější ryby, jako je candát, treska, tuňák, pražma či mořský vlk. V případě dovolené v zahraničí doporučuji ochutnat některou z místních ryb. Kombinace nového prostředí a netypických receptů může být velice nápomocná pro překonání bloku v konzumaci rybích pokrmů.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb

  • Experimentujte s různými způsoby přípravy

Ryby lze připravovat mnoha způsoby, které mohou výrazně ovlivnit jejich chuť. Zkuste ryby nejprve marinovat, a pak je dle preference grilovat, péct, smažit, anebo dusit. Každý způsob přípravy přinese jinou finální texturu.

  • Používejte aromatické koření a omáčky

Aromatické koření a omáčky mohou ryby oživit a zamaskovat jejich přirozenou vůni. Zkuste do receptů přidat citronovou šťávu, čerstvé bylinky (petržel, koriandr či bazalku), česnek nebo třeba exotické omáčky (např. teriyaki, sójovou omáčku, …). 

Začněte si užívat nových chutí, vaše tělo vám poděkuje

Zahrnutím ryb do své stravy získáte možnost přispět k celkovému dobrému stavu vašeho těla i mysli. Na našem blogu najdete inspiraci i recepty na konkrétní druhy ryb. Zkuste jim dát šanci a možná budete sami překvapeni, o jaké chutné pokrmy jste dosud přicházeli.

Ryby nepatří mezi nejoblíbenější jídla českých strávníků a je to velká škoda. Pokud ani vy rybám přímo neholdujete, zkuste začít s jemnou delikátní chutí bílého masa jako je např. treska. Nejenže má výtečnou chuť, zároveň je zdrojem omega-3 mastných kyselin, je dobře stravitelná a obsahuje spoustu bílkovin. Takže navíc příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a snižuje riziko aterosklerózy nebo vysokého krevního tlaku. Nenechte se tedy odradit, jedině tak naučíte konzumovat ryby i vaše děti. Jejich přirozeným vzorem jsme totiž nejvíce my, „dospěláci". Pokud děti na našem příkladu uvidí, že jíst ryby je normální, snadněji budou následovat tuto cestu. Doporučuji vyzkoušet tento recept:

Treska s chřestem, bramborami a holandskou omáčkou

Ingredience pro 4 osoby:

600 g tresky

2 lžíce hladké mouky

Sůl, pepř, citrónová šťáva, česnek

Bylinky (petržel, pažitka, libeček)

máslo

brambory

600 g zeleného chřestu

Holandská omáčka


Postup:

Předem osušenou tresku osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou. Poté ji lehce obalíme v mouce a opečeme na olivovém oleji do zlatova. Když už je treska téměř hotová, přidáme k ní na pánev 4 stroužky česneku, trochu másla a spařený chřest. Vše necháme na pánvi chvilku společně prohřát. Tato jemná ryba nejlépe chutná s vařenými bramborami, které posypeme nasekanými bylinkami. Pro ještě lepší chuť můžeme přelít holandskou omáčkou, která se k rybě i chřestu výborně hodí.

Martina Jandová

Výživová poradkyně


Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací