Upravit stránku

Vážení zákazníci,

Společnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou a.s. si pro vás, na základě dlouholetých zkušeností v oblasti zpracování ryb, připravila nový výrobek s názvem „Kapří medailonky“. Jedná se o hluboce zmrazený výrobek ze sladkovodních ryb. Tento výrobek vznikal v průběhu několika let. Finální podobu získal až v rámci  spolupráce s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií.

Základní myšlenkou vývoje je rozšířit portfolio výrobků ze sladkovodních ryb a vytvořit nové ready-to-eat rybí produkty. Tento produkt obsahuje pouze rybí maso ze sladkovodních ryb. Naším cílem bylo, zachovat co nejvyšší podíl rybího masa v konečném produktu. Tento podíl je více než 85 %, což je, ve srovnání s typově podobnými výrobky na trhu, o 40 % vyšší podíl rybího masa. Rybí maso se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Patrně nejznámějšími jsou mastné kyseliny řady omega 3 zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které jsou zde bohatě zastoupeny. Tyto látky prokazatelně pozitivně působí na prevenci mnoha civilizačních onemocnění, jakož i kardiovaskulárních chorob. Zařadit rybí maso do jídelníčku bychom podle Světové zdravotnické organizace (WHO) měli nejméně dvakrát týdně.

Vzhledem k smutnému faktu, že Česká republika je v současné době na špici úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, je snahou zvýšit příjem rybího masa, potažmo omega 3mastných kyselin u české populace. Doporučený příjem omega 3 mastných kyselin podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je 250 mg/den.  

Jedna 120 gramová porce„Kapřích medailonků“ představuje více než 100 % doporučené minimální denní dávky omega 3 mastných kyselin. Dalším benefitem tohoto výrobku je původ rybího masa, které pochází z trvale udržitelného, k přírodě šetrného chovu. Proto jsou odborníky sladkovodní ryby považovány za lepší alternativu ke komerčně loveným druhům.

150g porce
120g porce

Hlavní přednosti výrobku:

  • snadná příprava, neobsahuje žádné kosti
  • velký podíl kvalitního rybího masa minimálně 85%,
  • český výrobek ze sladkovodních ryb
  • 1 porce plně pokrývá doporučený denní příjem 250 mg Omega-3 nenasycených mastných kyselin (označované také PUFA omega-3)
  • výrobek byl testován na výskyt častých alergenů. Nebyl však prokázán lepek, sójový, ani mléčný alergen. Jediným alergenem je ryba

technologický postup výroby:

Schéma výroby strojně odděleného rybího masa

Schéma výroby strojně odděleného rybího masa

Schéma výroby medailonků

Schéma výroby medailonků

Postup přípravy a příklady servírování:

Jako nejvhodnější postup přípravy se jeví smažení v řepkovém oleji, kontaktní gril nebo konvektomat.

  • smažení: medailonek usmažíme na řepkovém oleji (pánev, fritovací hrnec).V případě použití pánve smažíme na každé straně cca. 3 minuty.
  • kontaktní gril: plochu grilu lehce potřeme řepkovým olejem a medailonek opečeme na obou stranách. Na každé straně cca. 3 minuty.
  • konvektomat: medailonek připravujeme pečením při 160 ºC cca. 20 minut bez použití páry.
  • plynová nebo elektrická trouba: medailonek vložíme na plech s pečícím papírem, lehce potřeným řepkovým olejem a pečeme při 160 ºC cca. 20 minut.

Výrobek není vhodný k přípravě v mikrovlné troubě a zapékání v elektrické nebo plynové troubě, kdy používáme k podlévání pitnou vodu.

Popisy jednotlivých receptů:

Kapří medailonek s kuskusem a rajčatovým ragů

  • rajčatové ragů (velké masité rajče, cherry rajče, sušené rajče) provoněné čerstvou bazalkou, kuskus s restovanou cibulkou

Kapří medailonek se smetanovými brambory a zeleninou

  • zelenina restovaná na másle (květák, mrkev, brokolice), mačkané brambory se smetanou a jarní cibulkou

Kapří medailonek s opečeným bramborem a zeleninou

  • grilovaná zelenina (cuketa, lilek, paprika), bylinkový olivový olej, opečený brambor

Kapří medailonek se šťouchanými brambory a špenátem

  • smetanový špenát, kořenová zelenina v úpravě julien restovaná na másle s tymiánem, šťouchané brambory s restovanou cibulkou a čerstvou petrželkou

Postupy přípravy a ukázky servírování vznikly ve spolupráci s šéfkuchařem Zámecké restaurace Chlumec nad Cidlinou, panem Zbyňkem Lecnarem.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?