Hledaný výraz musí mít více jak 2 znaky.
Vážení zákazníci,
Společnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou a.s. si pro vás, na základě dlouholetých zkušeností v oblasti zpracování ryb, připravila nový výrobek s názvem „Kapří medailonky“. Jedná se o hluboce zmrazený výrobek ze sladkovodních ryb. Tento výrobek vznikal v průběhu několika let. Finální podobu získal až v rámci spolupráce s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií.
Základní myšlenkou vývoje je rozšířit portfolio výrobků ze sladkovodních ryb a vytvořit nové ready-to-eat rybí produkty. Tento produkt obsahuje pouze rybí maso ze sladkovodních ryb. Naším cílem bylo, zachovat co nejvyšší podíl rybího masa v konečném produktu. Tento podíl je více než 85 %, což je, ve srovnání s typově podobnými výrobky na trhu, o 40 % vyšší podíl rybího masa. Rybí maso se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Patrně nejznámějšími jsou mastné kyseliny řady omega 3 zejména kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA), které jsou zde bohatě zastoupeny. Tyto látky prokazatelně pozitivně působí na prevenci mnoha civilizačních onemocnění, jakož i kardiovaskulárních chorob. Zařadit rybí maso do jídelníčku bychom podle Světové zdravotnické organizace (WHO) měli nejméně dvakrát týdně.
Vzhledem k smutnému faktu, že Česká republika je v současné době na špici úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, je snahou zvýšit příjem rybího masa, potažmo omega 3mastných kyselin u české populace. Doporučený příjem omega 3 mastných kyselin podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je 250 mg/den.
Jedna 120 gramová porce„Kapřích medailonků“ představuje více než 100 % doporučené minimální denní dávky omega 3 mastných kyselin. Dalším benefitem tohoto výrobku je původ rybího masa, které pochází z trvale udržitelného, k přírodě šetrného chovu. Proto jsou odborníky sladkovodní ryby považovány za lepší alternativu ke komerčně loveným druhům.
Hlavní přednosti výrobku:
- snadná příprava, neobsahuje žádné kosti
- velký podíl kvalitního rybího masa minimálně 85%,
- český výrobek ze sladkovodních ryb
- 1 porce plně pokrývá doporučený denní příjem 250 mg Omega-3 nenasycených mastných kyselin (označované také PUFA omega-3)
- výrobek byl testován na výskyt častých alergenů. Nebyl však prokázán lepek, sójový, ani mléčný alergen. Jediným alergenem je ryba
Postup přípravy a příklady servírování:
Jako nejvhodnější postup přípravy se jeví smažení v řepkovém oleji, kontaktní gril nebo konvektomat.
- smažení: medailonek usmažíme na řepkovém oleji (pánev, fritovací hrnec).V případě použití pánve smažíme na každé straně cca. 3 minuty.
- kontaktní gril: plochu grilu lehce potřeme řepkovým olejem a medailonek opečeme na obou stranách. Na každé straně cca. 3 minuty.
- konvektomat: medailonek připravujeme pečením při 160 ºC cca. 20 minut bez použití páry.
- plynová nebo elektrická trouba: medailonek vložíme na plech s pečícím papírem, lehce potřeným řepkovým olejem a pečeme při 160 ºC cca. 20 minut.
Výrobek není vhodný k přípravě v mikrovlné troubě a zapékání v elektrické nebo plynové troubě, kdy používáme k podlévání pitnou vodu.
Popisy jednotlivých receptů:
Kapří medailonek s kuskusem a rajčatovým ragů
- rajčatové ragů (velké masité rajče, cherry rajče, sušené rajče) provoněné čerstvou bazalkou, kuskus s restovanou cibulkou
Kapří medailonek se smetanovými brambory a zeleninou
- zelenina restovaná na másle (květák, mrkev, brokolice), mačkané brambory se smetanou a jarní cibulkou
Kapří medailonek s opečeným bramborem a zeleninou
- grilovaná zelenina (cuketa, lilek, paprika), bylinkový olivový olej, opečený brambor
Kapří medailonek se šťouchanými brambory a špenátem
- smetanový špenát, kořenová zelenina v úpravě julien restovaná na másle s tymiánem, šťouchané brambory s restovanou cibulkou a čerstvou petrželkou
Postupy přípravy a ukázky servírování vznikly ve spolupráci s šéfkuchařem Zámecké restaurace Chlumec nad Cidlinou, panem Zbyňkem Lecnarem.